Κατανόηση της Ψυχής - Ψυχολογία -v- Πνευματικότητα
- goddessflamehealing
- Jun 13, 2024
- 4 min read

Η ψυχή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων μας. Είναι η πηγή των εμπειριών , των κινήτρων και των συμπεριφορών μας, ενώ εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς κατά την διάρκεια της ζωής μας . κατανόηση της ψυχής είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας,
-Ο Γιούνγκ πίστευε ότι η ψυχή αποτελούνταν από αρκετά διακριτά αλλά αλληλένδετα μέρη, όπως ο συνειδητός νους, ο ασυνείδητος νου, το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο.-
Ο συνειδητός νου είναι το μέρος της ψυχής μας που αντιλαμβάνεται τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας.
Ο ασυνείδητος νους περιέχει σκέψεις, αισθήματα και εμπειρίες που βρίσκονται έξω από την συνειδητή επίγνωση μας.
Το προσωπικό ασυνείδητο είναι το μέρος της ψυχής που περιέχει αρχέτυπα, παγκόσμια σύμβολα και θέματα που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους.
Ένα από τα βασικά οφέλη της κατανόησης της ψυχής είναι η βαθύτερη αυτεπίγνωση. Όταν κατανοούμε καλύτερα τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας, μπορούμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μειώσουμε το άγχος και την συναισθηματική δυσφορία.
Ο Γιούνγκ πίστευε ότι η εξερεύνηση της ψυχής ήταν απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη και την εξατομίκευση, την διαδικασία να γίνει κανείς ο αυθεντικός εαυτός του. Πίστευε ότι με την εξερεύνηση του ασυνείδητου νου μπορούμε να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση των κινήτρων, των αντιδράσεων και των συμπεριφορών μας, και να κάνουμε αλλαγές ώστε να ζήσουμε περισσότερο αυθεντικές ζωές. Οι θεωρίες του Γιουνγκ έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της ψυχολογίας και έχουν αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο από άλλους θεωρητικούς της ψυχανάλυσης ο Φρόιντ και η Μέλανη Κλάην.
Σήμερα η μελέτη της ψυχής αποτελεί διεπιστημονικό πεδίο που βασίζεται στην ψυχολογία, την νευροεπιστήμη, την φιλοσοφία και την πνευματικότητα.
'' Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δύο χημικών ουσιών: αν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση, μεταμορφώνονται και οι δύο''. -Καρλ Γιουνγκ.
-v-
Μία σημαντική παρατήρηση που προκύπτει είναι πως η ψυχολογία ως ένας κλάδος της επιστήμης, αναλύει και προσφέρει μέσα από μία λογική και άκρως επιστημονική ποιότητα την ψυχή. Ενώ η ψυχή είναι πνευματική ουσία, παρατηρούμε την ανάγκη της επιστήμης να εξηγήσει με τεκμήρια τον ρόλο της ψυχής και τον τρόπο λειτουργίας της.
Η ψυχή αποτελεί τη θεϊκή ουσία που δίνει ζωή στην ύπαρξή μας, αποτελεί το πέμπτο ιερό στοιχείο της δημιουργίας μας. Φέρει δικές της μοναδικές ποιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργική φύση της ύπαρξής μας, την έμπνευση, τον πυρήνα του ποιοι είμαστε.
Η ψυχή είναι η δύναμη που μας γεφυρώνει με το πνεύμα. Αυτό που αναφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας ως ψυχή είναι στην πραγματικότητα η προσωπικότητα που χτίζεται και διαμορφώνεται με βάση τα συστήματα στα οποία μεγαλώνουμε και διαμορφωνόμαστε (τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, που αντιδρούμε, που δρούμε, που επιλέγουμε κ.λ.π) θα έλεγε κανείς ότι όλη αυτή η υποχρεωτική εκπαίδευση που έχουμε λάβει έχει διαμορφώσει τον νου μας που ελέγχει τη λειτουργία στην καθημερινή ζωή.
Η αληθινή ουσία της ψυχής μας, όμως, φαίνεται (μέσα από την πνευματική διδασκαλία και εμπειρία) να κρατάει καλά φυλαγμένες τις αληθινές ποιότητες του αληθινού μας εαυτού. Η ψυχή είναι ο αστέρας που καθοδηγεί την πορεία της ύπαρξης μας, φωτίζοντας κάθε γωνιά της ψυχής μας με τη λάμψη της γνώσης και της σοφίας. Κάθε απόφαση που παίρνουμε, κάθε σκέψη που διαμορφώνουμε, αντλεί τη δύναμή της από την αμετάβλητη αλήθεια που κρύβεται στην εσωτερική μας ουσία. Η ψυχή είναι το δέσιμο που ενώνει την καρδιά με τον νου, το πνεύμα με το σώμα, διατηρώντας την αρμονία μεταξύ των διαφορετικών πτυχών της ύπαρξής μας.
Ποιοι θα ήμασταν χωρίς τις διδασκαλίες, τα πρέπει, τα μη, τα δεν και τα ταμπού της οικογένειας μας, μετά της θρησκείας, μετά της κοινωνίας και ύστερα της εργασίας;
Η απάντηση βρίσκεται στην αλήθεια της ψυχής μας η οποία υπάρχει σε όλο μας το είναι. Πολλές φορές όταν αναφερόμαστε στην ψυχή δεν αναφερόμαστε στον τρόπο σκέψεις αλλά κυρίως στις αισθήσεις οι οποίες και αυτές έχουν ταυτιστεί (κατά την επιστήμη της ψυχολογίας) με την ψυχή, αλλά στην πραγματικότητα οι αισθήσεις ξεκινούν από τον πυρήνα της θεϊκής ουσίας μέσα μας.
Η ατομική εργασία μέσω της επιστήμης της ψυχολογίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα να ξεμάθουμε όσα έχουμε μάθει και να γνωρίσουμε την δική μας αλήθεια. Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, πως η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ένα ικανότατο εργαλείο για να εργαστούμε με τον εαυτό μας αυτογνωσιακά και να μάθουμε να παρατηρούμε την ζωή μας.
Η εργασία με την αληθινή ουσία και σημασία της ψυχής γίνεται μέσω της πνευματικότητας που είναι ένα μονοπάτι βαθιάς αυτογνωσίας και ιερής επαφής με τον πυρήνα της αλήθειας. Μας οδηγεί μέσα από μονοπάτια αλήθειας να συνδεθούμε ή μάλλον να θυμηθούμε την ιερή μας ουσία.
Από τα αρχαία χρόνια γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως οι άνθρωποι αφιέρωναν τον εαυτό τους στο ιερό όχι για λατρευτικούς μόνο λόγους (όπου η λατρεία τους στην ουσία ήταν η αντανάκλαση της λατρείας της ψυχής τους) αλλά και για λόγους υπαρξιακούς, αναγνώριζαν την αρμονία που γεννιόταν με αυτόν τον τρόπο, φέρνοντας τον θάνατο στην δυσαρμονία (κάτι πεθαίνει και κάτι γεννιέται).
Η πνευματική θεραπευτική στηρίζεται στις δυνάμεις τις ψυχής και στα ιερά στοιχεία που βρίσκονται στην φύση και μέσα μας και καθώς συνδεόμαστε με αυτά μπορούμε να βρεθούμε σε μία αρμονική ελικοειδή ανάκτηση της αλήθειας μας, της ηρεμίας, της ίασης και της αρμονίας, τόσο της ατομικής μας ύπαρξης όσο και της συλλογικής.
Φαίνεται πως η απομάκρυνσή μας από την πνευματική μας φύση, έχει δημιουργήσει ένα χαοτικό πλαίσιο στο όποιο οι άνθρωποι δημιουργούν και βιώνουν μόνο την δυσαρμονία.
Ένα γεγονός που αποδυκνύει πως η επιστήμη της ψυχολογίας δεν αναφέρεται και δεν εργάζεται στην πραγματικότητα με την ιερή αληθινή ψυχή είναι πως στην ψυχολογία κύριος στόχος είναι να συμφιλιωθείς με τα τραύματα και να μάθεις να ζεις με αυτά με τρόπο που δεν θα σε ελέγχουν ή επηρεάζουν στην ζωή σου. Ο ρόλος της ψυχής είναι να φέρει την ίαση, την αναγέννηση, την αρμονία και την αναγνώριση της αλήθειας μας.
Εν κατακλείδι , φαίνεται πως η επιστήμη της ψυχολογίας, αν και κυρίως αναφέρεται στον μηχανισμό του νου, υποστηρίζει υπέροχα της εργασία που χρειάζεται να γίνει για να οδηγηθούμε σιγά σιγά και αρμονικά στην επαφή με την αληθινή ιερή και θεϊκή ψυχή μας η οποία με την σειρά της θα μας οδηγήσει στην ίαση, εκεί είναι που έρχεται η πνευματικότητα (όχι θρησκεία ή κάποιο σύστημα αλλά η καθαρή πνευματικότητα).
Κάνε εγγραφή στην ενότητα contact στο πλαίσιο subscribe και λάβε όλα τα νέα άρθρα που θα ανεβαίνουν.
Παντελής Ευθυμίου
Comments